INFORMACIJE O FIRMI

Vinarija Ivanović SZR

“Vino koje piješ u sebi nosi priču zemlje iz koje ponikne loza, sunca koje zalije zrna, klime koja mu daje miris i ruku čoveka koji mu daje ukus.” Tako počinje priča o vinariji Ivanović iz Aleksandrovca, iz Župe.

Dugogodišnje iskustvo i uspeh u proizvodnji vina s početka 20-og veka gde je vinarija Ivanović pred početak drugog svetskog rata proizvodila i do 500.000 litara vina godišnje. Ali je zbog rata i kasnije odluka ondašnje vlasti, proizvodnja zamire.

Preokret se dešava 1996. godine. Njegov unuk, Dragoslav I. Ivanović, vraća se u Aleksandrovac i Župu, iz zaboravljenih fioka vadi prašnjave, stare dedine recepte, i obnavlja porodičnu tradiciju…

Vino ima neobičnu moć da spaja ljude. Tako je, čudnom igrom sudbine, ljubav prema vinu i tradiciji, 2002. godine povezala tri prijatelja iz Francuske i Italije (Emmanuel Koenig, Cyrille Bongiraud i Lorenzo Maini) i jednog Srbina (Dragoslav Ivanović) u nastojanju da spoje čuvenu burgundsku vinsku kulturu sa onim sto se u Župi neguje vekovima. Rezultat je proizvodnja vina uz minimalno mešanje u prirodne procese tokom prerade groždja i fermentacije šire. Vina dobijena na istinski tradicionalan način u sebi nose svu ljubav i pažnju uloženu tokom nastajanja i sazrevanja.

Filozofija osnivača vinarije, Dragoslava Ivanovića, da se vino proizvodi u vinogradu doslovno se poštuje: rod grožđa je strogo kontrolisan, a pre vinifikacije oštećena i zelena zrna se odstranjuju.

Prokupac
Iz zaborava istorije ponovo se vraća. Prokupac, kralj Župe, vino koje je vekovima vladalo župskim vinogradima i pronosilo njenu slavu nadaleko. Ovo prirodno vino izrađeno je na tradicionalan način.

Petite Rose (Mala ruža – ružica)
Tradicionalno župsko vino sa novim, burgundskim pečatom. Dobijeno hladnom maceraciom groždja Prokupca i Pinot Noir-a, a zatim hladnom fermentacijom njihove šire, Petite Rose je nežnog ukusa (podseća na jagodu), prozračne crvene boje poput tek rascvetalih latica ruže i lepršavog mirisa proleća.
Svojim laganim ukusom i mekanim kiselinama idealno se slaže sa mladom jagnjetinom, voćem i voćnim desertima i lencarenjem u hladovini letnjeg dana.

Tamjanika
Ako je Prokupac kralj župe, onda je Tamjanika sigurno njegova kraljica. Raskosno vino, slamnasto-žute boje sa zelenim odsjajem, karakterističnog muskatnog ukusa i mirisa koji u sebi nosi kombinaciju začinskih tonova tamjana, cimeta i bosiljka i voćne tonove ananasa i jagode.
Lepo se slaze sa ribom i morskim plodovima, a posebno sa kolačima od oraha, lešnika i badema.

Vinarija Ivanović SZR

KONTAKTIRAJTE NAS

SEDIŠTE FIRME

10. avgust 18

37238 Aleksandrovac

TELEFON

063/528-246

037/355-50-33

E-MAIL

kontakt@ivanovicvino.com